2006/04/23

Alku - The Beginning

Tämä on käsityöblogini alku. Paitsi että blogini avulla voin toivottavasti jakaa ideoitani ja tekeleitäni muiden bloggaajien kanssa, toivon sen kannustavan minua tekemään projektini valmiiksi sen sijaan, että hylkäisin ne kaapin perälle keskeneräisinä. Jotta voisi blogata, täytyy tehdä jotain blogattavaa, vai kuinka?.


I thus begin my crafty blog. It is a way to share my ideas and projects with other bloggers, and I hope it will make me finish my projects instead of having a growing pile of WIPs. To have something to blog about, you have to make something first, eh?

Valitsin blogini nimen kahdesta syystä: pidän lampaita tavattoman sympaattisina eläiminä, ja olen aina tuntenut olevani käsitöiden suhteen perheen musta lammas. Äitini on itseoppinut mutta taitava neuloja ja ompelija. Isäni on kätevä käsistään ja remontoi menestyksekkäästi sekä vanhempieni omakotitaloa että kesämökintapaista. Myös siskoni* on luova ja hyvä näpertelemään kaikenlaista (äläkä väitä vastaan!), vaikka onkin viime vuosina keskittynyt enemmän mm. akateemiseen uraansa.

Minä en koskaan loistanut käsitöissä. Koulun käsityötunneilla työni olivat epäsiistejä ja valmistuivat harvoin ajoissa - jos valmistuivat ollenkaan. Käsityöopettajani ei valitettavasti rohkaissut meitä vähemmän lahjakkaita, vaan sen sijaan moitti kauneusvirheistä ja neuvoi purkamaan (toivon todella, että käsityönopetus ala-asteilla on muuttunut!). Lisäksi kärsivällisyys ei kuulunut luonteenpiirteisiini lapsena, joten kotona aloitetut projektitkin jäivät yleensä kesken.


I chose the name for my blog (musta lammas is Finnish and means 'black sheep') for two reasons: I find sheep utterly lovable, and I`ve always felt I`ve been the black sheep in my family, craft-wise. My mother`s self-taught and quite skilful at knitting and sewing. My father`s pretty handy and renovates succesfully both my parents house and our summer cottage. My sister also has a creative/crafty streak, even though lately she`s been concentrating on other things, like building an academic career.

I learned to knit and sew in school, but my work was nor neat neither finished in time - or finished at all. For my teacher, 'encouragement' must have been a foreign concept (I really do hope teachers are different nowadays!). Plus, patience never was one of my virtues as a child, which made me abandon most of the projects I started by myself.

Viime aikoina olen kuitenkin alkanut kiinnostua käsitöistä. Opettelin virkkaamaan kirjan avulla ja onnistuin tekemään muutaman myssyn. Neuloin pitkästä aikaa, ja lopputulokset sekä valmistuivat että ovat minun tai ystävieni käytössä (eli eivät ne lapaset ja sukat voi olla ihan hirveitä, tai sitten ystäväni vain ovat kilttejä). Kiitos neuvoista ja tuesta, äiti! Vähitellen olen alkanut uskoa, että minäkin pystyn oppimaan jotain käsitöihin liittyvää!
Käsityöblogeilla on ollut iso rooli asennemuutoksessani. Toisten blogit ovat suuri inspiraation lähde. Kokeneiden käsityöihmisten blogeista opin paljon uutta, mm. neulomiseen liittyviä vinkkejä joita ei löydy kirjoista. Ja aloittelevien neulojien ja ompelijoiden blogit ovat rohkaisevia - ymmärrän, ettei minun tarvitse olla mestari voidakseni oppia tekemään jotakin käsilläni. Kiitos siis teille, bloggaajat! Yritän jättää myös jälkiä käynneistäni.

*Yksi osoitus siskoni luovuudesta on hänen ja lankoni ruokablogi. Siskoni on taitava ja kekseliäs kokki, ja minä olen usein onnekas vieras heidän pöydässään!Lately I`ve been more interested in crafting. I taught myself how to crochet with the help of a book and made some beanies. I picked up some needles and knit something that a) was finished and b) is being used by me or my friends (so the mittens and socks can`t be too bad, or maybe I just have very nice friends). Thanks for the tips and support, mum! So I`ve begun to believe I can learn things when it comes to crafting.

The blogiverse has playd a big role for me. Reading blogs and seeing the wonderful stuff people make is an endless source of inspiration for me. From the more experienced crafters I learn new things, like knitting tips one can`t find in books. And it`s really encouraging to find that beginners (like I am) are also creating beautiful things. Instead of thinking 'I can`t' I`ve began to think 'I can learn'. So a big thanks to you, fellow bloggers!

1 comment:

Lea said...

Moi! Tervetuloa blogimaailmaan! Olen itsekin aloittelija. Kuule, samaistun totaalisesti muistoihisi ala-asteen käsityötunneista. Olen vasenkätinen, ja 1980-luvulla käsityönopettajani eivät ikinä osanneet/malttaneet opettaa neulomis-/virkkaustekniikoita kunnolla, kun itse olivat aina oikeakätisiä. Sain niin turhauttavaa ohjausta, että intoni kuoli aika pian ja työt olivat suttua. Rakastin ristipistoja ja kirjontaa, mutta jostain syystä koulussa aina neulottiin tai ommeltiin, blääh. Olen sitten aikuisiällä alkanut näperrellä omiani, kun joku syyhy tuohon käsillä luomiseen on. Jotain aina syntyy, kun vain aikaa riittäisi enemmän uppoutumiseen. Tsemiä hameprojektiin!