2007/01/22

Mustan lampaan kokkikoulussa osa 1 - Cooking 101 with Black Sheep

Riikka N kyseli kommenteissa edellisen postin pikkuleipien reseptin perään, joten yritän reseptillä saada huomion pois siitä, ettei ole näyttää mitään aikaansaamaani.** Toivottavasti joku innostuu kokeilemaan reseptiä, nämä ovat helppoja tehdä ja herkullisia. (Resepti on Annasta tai MeNaisista.)

Reseptistä: resepti lupaa n. 40 kpl, mutta ilmeisesti ohjeen cookie on semmoinen kahvitassin kokoinen. Minä tein puoli annosta ja sain n. 50 kpl sellaisia 'normaalinkokoisia' pikkuleipiä. Taikina on siis iso!



Chili-suklaapikkuleivät

200 g tummaa suklaata
250 g voita
2 1/2 dl tummaa sokeria (esim. fariinisokeria)
2 kananmunaa
180 g chilisuklaata rouhittuna*
6 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl chilijauhetta (ei pakollinen, mutta suosittelen!)

*Resepti ehdottaa Fazerin Maya -patukoita, minä käytin Planilin cayenne-maustettua luomusuklaata (löytyy ainakin Helsingissä isoista S-marketeista ja kehitysmaakaupoista muuallakin). Sen maku on paljon vahvempi, suosittelen jos haluaa kunnolla chilin lämpöä.



Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön. Rouhi chilisuklaa veitsellä.

Sulata tumma suklaa vesihauteessa. Sekoita pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon sulatettu suklaa.

Sekoita toisessa kulhossa sooda, leivinjauhe ja chilijauhe vehnäjauhoihin. Sekoita sitten kaikki ainekset yhteen, viimeisenä chilisuklaarouhe.

Muotoile taikinasta tanko ja laita jähmettymään jääkaappiin kahdeksi tunniksi. Leikkaa jähmettyneestä tangosta n. sentin paksuisia siivuja ja paista 150 asteisessa uunissa n. 20 min.
(Jos olet kärsimätön kuten minä, voit pitää taikinaa jääkaapissa vain vajaan tunnin, mutta silloin joudut muotoilemaan pikkuleivät käsin, taikina on melko murenevaa.)

Jäähdytä ja nauti! (Anna pikkuleipien jäähtyä ennen kuin siirrät ne pois pelliltä, lämpiminä ne ovat melko pehmeitä.)







I was asked for a recipe for the last posts cookies in comments, so here you go! The recipe is from a Finnish magazine, can`t remember which one... Hope somebody tries this out, they`re relatively easy to make and real yummy! Also, I hope this works as a distraction and anyone won`t notice I have nothing to share craft-wise.
It took me some time to translate this recipe from Finnish and I`m still unsure about the translation, so if you see something`s wrong, please leave a comment!

About the recipe: it says you`ll get ca 40 cookies. They`re probably supposed to be saucer-sized, since I made half the amount and got about 50 cookies. Just to say, you might end up baking more cookies than you thought (nothing wrong with that, of course).


Chilli-chocolate chip cookies

200 g (7 oz) dark chocolate
250 g (8.8 oz) butter
220 g dark sugar
2 eggs
180 g (6.3 oz) of chilli flavoured chocolate*, chopped
390 g plain flour
4 tsp baking powder
1 tsp bicarbonate of soda
1 tsp chilli powder (optional, but recommended)

*I used Planil`s organic cayenne flavoured chocolate - it has a nice strong flavour.


Take the butter into room temperature to soften. Chop the chilli flavoured chocolate.

Melt the dark chocolate in a baine-marie. Beat the butter and sugar in a bowl until pale and light. Add the eggs gradually and mix well. Add the melted chocolate.

In another bowl, mix the chilli powder, baking powder and bicarbonate of soda with flour. Then mix all the ingredients together, last the chopped chocolate.

Bake the dough in to a bar and put it into refridgerator for 2 hours. Cut 1 cm slices from the cooled bar and bake in a preheated oven at 150 c / 300 F for 20 minutes.
(You can get away with an hour or less in fridge, but the dough is rather crumbly, so you won`t be able to cut nice round cookies but have to shape them by hand. ...What do you mean, I`m impatient?)


Let cool and enjoy! (The cookies are pretty soft right after baking, so let them cool a while before removing from the pan.)



**
Olen ommellut metrikaupalla vinokanttinauhaa tikkikankaan reunaan. Ei mitään jännittävää näytettävää. No, ainakin saan harjoitella vinokantin ompelemista.

**I`ve sewn metre after metre of bias tape onto the edge of fabric, so nothing exciting to show. At least I get some practice with sewing the bias tape.

8 comments:

Anonymous said...

Nam, kiitos!
Tässä vaihtarina chilittömien, amerikkalaistyyppisten keksien ohje:

Suklaacookies
(16-20 isoa keksiä)

125g voita
2 munaa
3 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
100-200g vapaavalintaista suklaata

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen, sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi rouhittu suklaa. Jaa taikina möykyiksi pellille, taputtele vähän litteiksi ja paista 175 asteessa n. 15 minuuttia, ei liian kypsiksi.

Maarit said...

Ooh mikä ohje. Nuo pikkuleivät ovat varmasti taivaallisia. Taltuttaisikohan tulinen chili kauhean flunssani...

Anne said...

Nam, kuulostaa herkulliselta! Hieno tuo uusi blogin otsikko, saat ehkä vielä opettaa muakin lisäämään sellaisen...

musta lammas said...

Riikka, ole hyvä ja kiitos vaihtarireseptistä!:)

Maarit said...

Kiitos tsemppauksesta, tämä flunssa on tosi viheliäinen. Onko sulla jonkin ihanan inkivääri-currytahnakeiton ohje? Kuulostaa herkulliselta sekin. Jospa jaksaisin laittaa noita molempia sitten joskus, kun tervehdyn...

Nuttula said...

Kiitos ohjeesta, aion kokeilla noita! Tosin epäilen, että lapset eivät ole kovin innostuneita, ei ehkä tee hyvää omille ja miehen linjoille popsia kaikkea kerralla :)

Maarit said...

Tein tänään aikaisemmin illalla näitä chilisuklaapikkuleipiä, ja ne ovat kyllä juuri niin hyviä, kuin olin kuvitellutkin. Flunssa vaivaa edelleen, mutta onneksi pikkuleivillä oli selkeä mielialaa kohottava vaikutus. Kiitos reseptistä!

Minulla tuon Brokeback Mountain -elokuva näkemisestä on pian vuosi, ja nyt kun luin tuon novellin se tuntui kyllä jotenkin vielä riipaisevammalta kuin itse elokuva. Leffassa oli muistaakseni mm. kuvattu Ennisin suhdetta tyttäreensä Almaan enemmän kuin kirjassa ja se edes hieman liensi lopun lohduttomuutta. Itse aion kyllä katsoa leffankin pian uudestaan, mutta taidan tosiaan varustautua vähintään yhtä suurella määrällä nenäliinoja kuin tämän flunssan takia on kulunut (arviolta 240 kappaletta...)

Kiitos paranemissäteistä!

EGJ said...

Wonderful! I will definitely be adding these to my ever growing collection of chocolate recipes - I might even try them out the coming week (I'd make them today, but I'm too lazy to go out and get the ingredients in the rain...). I think Green & Black's might have a good chili chocolate bar...